FÒRUM INTERNACIONAL DE MÚSICA

Palau de la Música de València

Els passats 22, 23 i 24 de novembre es va celebrar el Fòrum Internacional de Música. Un encontre organitzat pel Palau de la Música de València sota la direcció de Juan Ángel Vela del Campo d’aquests encontres amb el lema “Anem a escoltar-nos / Vamos a escucharnos”. La idea del fòrum era congregar a diversos perfils musicals especialitzats en molts temes per poder plantejar debats i propostes de futurs sobre temes d’actualitat.

En el meu cas, només vaig poder acudir a la sessió de dijous 23 de matí dedicada a les Bandes i les Societats Musicals valencianes. La ponència inicial va ser a càrrec de Salvador Astruells, seguida d’un taula rodona amb Elvira Asensi, Remigi Morant i Sixto Ferrero.

En una segona part del matí va haves dos taules paral·leles sobre música de banda. Per una banda, “Música i festa. Trencant límits entre música clàssica i popular” i a la meua sala “Valor patrimonial de les Societats Musicals” on vam intervindre Bernardo Adam Ferrero, Marga Landete, Jorge García i jo mateix.

El matí va ser interessant i el debat sobre la necessitat de preservació de fons patrimonial, així com les vivències (part de la meua proposta) i la importància de la creació de nous públics va emmarcar els temes.

Segons he pogut consultar amb col·legues, algunes taules d’altres dies van estar molt encertades, altres menys.  La conferència de clausura va estar a càrrec del meu estimat Dinko Fabris que el març passat va deixar la presidència de la IMS (International Musicology Society).

La idea general del Fòrum cal definir-la de positiva ja que permet el debat amb persones del món musical molt divers (músics professional, acadèmics, programadors, gestors, crítics,…) i compartir idees i propostes. És possible que hi haja nous fòrums, i seria desitjable. Enhorabona al Palau per aquesta primera etapa i que aquests primers 30 anys d’existència siguen seguits per molts més.