III Jornades de Didàctica de l’Expressió Musical.

Metodologies actives en l’Aula de Música: la investigació en totes les direccions

Els dies 28, 29 i 30 de novembre hem celebrat a la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I les III Jornades de Didàctica de l’Expressió Musica, organitzades per l’Àrea de Didàctica de l’Expressió Musical, de la què sóc professor, i coordinades per la professora Anna Vèrnia. Hem tingut l’oportunitat de comptar amb la participació de Encarnación López de Arenosa que ha sigut catedrática del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid y autora de nombrosos llibres de llenguatge musical i educació auditiva.

  

 

 

 

 

 

 

En el meu cas, he intervingut en la sessió de dijous 30 amb una proposta sobre “Perfils ideals per a les escoles de música valencianes”. La jornada ha començat a amb la intervenció de Judit Gual (@JuditGual), actualment assessora del CEFIRE Artístico-Expressiu i ha continuat amb la proposta de José Luis Miralles (@miralles) “De la vista al oído: sinestesia y creación de partituras gráficas por personas sin educación musical”. Després del descans ha estat la meua intervenció, que ha servit d’introducció a la taula rodona sobre formació docent de la mà dels membres del CEFIRE Artístico-Expressiu que té seu a Castelló. Han intervingut Ximo Montañés (@jmontblanc) (director del centre), Judit Gual, Susanna Marín (@SusannaXalera) i Roberto García Gontán.

 

El debat posterior ha resultat interessant, especialment en el sentit de la formació i innovació per part del professorat en un món cada vegada més canviant. A més, ha servit per estimular a l’alumnat dels graus de mestre d’infantil i primària, majoritàriament de la menció de música, en el futur laboral incert però on les competències i l’adaptabilitat seran elements important en la supervivència laboral.

Ha resultat unes jornades de contacte entre estudiantat i professorat i que ha servit d’estimul per tots. Esperem les properes jornades amb il·lusió i obertes a la participació.