El proper 5 de juliol hem organitzat la 2ª Trobada de doctors i doctorands en música de les Universitats Valencianes.

El 29 de juny de 2017 es va celebrar a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València la primera Trobada de doctors en música de les Universitats Valencianes. Durant una intensa jornada, després de la conferència inaugural a càrrec de la Dra. Amparo Porta Navarro (UJI), es van debatre els continguts de setze comunicacions en una atmosfera relaxada i en termes completament paritaris.

Es tractà sense dubte d’un moment important d’encontre i reflexió compartida, que contribuí a superar la situació de fragmentació en la qual es troba la investigació en temes musicals al País Valencià, d’acord amb l’esperit que animà el congrés Interseccions de l’octubre de 2016.

Aquesta Segona Trobada neix per a mantenir obert aquest espai on puguen presentar-se els plantejaments, resultats i perspectives futures de la recerca musicològica en curs, compartint-los i debatent-los entre col·legues investigadors en el mateix camp i en general amb el públic interessat.

I amb l’ambició d’ampliar-ho obrint la participació als investigadors que hagen començat la recerca per a la seua tesi o que encara estiguen orientant-se. Es tracta, en aquest cas de reflexionar sobre els fonaments d’un treball crucial en la trajectòria de tot investigador, i de compartir problemes, dificultats, però també tot element positiu d’ordre teòric/metodològic i pràctic.

Pensar el segle XX

El concepte mateix de “música” s’ha vist posar en discussió arran de les imponents transformacions que es produeixen al segle XX: la permanència del so gràcies a tecnologies cada vegada més sofisticades; la seua difusió a través dels mitjans audiovisuals i la comercialització en disc i fins i tot en format digital; la diferenciació progressiva de l’experiència musical que abasta des de la música culta –clàssica, “antiga”, avantguardes musicals– a la música popular, urbana o tradicional, a les músiques “del món”; la professionalització i institucionalització de la formació musical; la consolidació de la musicologia com a disciplina acadèmica.

Com enfoquen aquestes qüestions –i altres que es podrien afegir– les investigadores i els investigadors que treballen a les universitats valencianes? Com pensem el segle XX musical?

Tota la informació ací o a l’email interseccions@uv.es