El passat dijous 14 de juny es van celebrar les “II Jornades DIMEU: Dispositius Mòbils en l´Educació Universitària. Google Suite per a l’educació Cooperativa” a l’Aula Magna de l’ESTCE de la UJI. La jornada estava organitzada pel GIE-TEAM i la USE. Podeu trobar una crònica al web de notícies de la UJI.

Van ser molt interessants, a pesar dels problemes tècnics, les conferències de Fernando Albuquerque Costa (Instituto de Educação, Universiadade de Lisboa) i Karina Fuerte Cortés (Observatorio tendencias Innovación Educativa Tecnológico de Monterrey, Méjico). Recomane entrar al web que ofereix molta informació i informes interessants. Karina va recordar els problemes i reptes que s’estan produint amb la 4ª revolució industrial. Una tendència molt habitual als EUA és la recerca d’informació sobre futur laboral. Un exemple per saber si l’educació estarà en mans dels robots en breu el podeu trobar ací https://willrobotstakemyjob.com. Sembla que els docents i els músics tenim encara feina de futur.

Em va interessar molt la ponència de Marimar Román que ens va parlar del “mal” que ha produït el terme totalment propassat “Natiu Digital” i va oferir informació de les tendències de l’alumnat per al treball cooperatiu (missatgeria molt per davant de l’email, xarxes socials o les videoconferències). En la comparativa entre Google Drive o un Campus Virtual (Moodle, Blackboard,…), la major part de l’alumnat enquestat (Universitat de Múrcia) preferia la Suite de Google. En general, l’alumnat enquestat (adolescent i primers cursos universitaris) no utilitzen les xarxes socials per aprendre perqué no saben o no estan còmodes. Fan un mal ús de les eines telemàtiques.

Personalment, em vaig sentir molt identificat amb la proposta de Merche Marqués sobre l’ús de GSuites per al seguiment i tutorització de TFG i TFM. Merxe empra DocHub com a complement d’edició de PDF però el més interessant és l’empoderament cap a l’alumnat envers la responsabilitat del seu treball. L’altra proposta de la que vaig aprendre molt va ser la de Francesc Esteve. L’ús de les eines socials per a dinamitzar els grup-classe amb Twitter o altres eines (jo també use Spotify) centralitzat en les eines de Google (també Youtube, encara que no està inclosa dins de la suite educativa).

De vesprada es van desenvolupar uns tallers pràctics de les eines de Google (Calendari i contactes, formularis, Youtube, etc. La jornada va resultar un encontre de col·legues molt positiva i d’intercanvi d’experiències que resulten molt necessàries per a millorar el dia a dia en la docència.