Música a la llum

Congrés sobre el patrimoni documental de les bandes de música

Universitat de València – La Nau

13 a 15 de desembre de 2018 (any europeu del patrimoni cultural)

L’Institut Valencià de Cultura, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Universitat de València organitzen aquest congrés internacional dins de les activitats del programa Música a la llum, patrocinat per Bankia.

El fenomen de les bandes de música és un dels ingredients més característics de la societat i la cultura valencianes, del nord al sud de la nostra Comunitat, que acaba de ser reconegut com bé d’interès cultural pel govern valencià. A la quantitat de societats musicals i de músics implicats en la seua activitat cal afegir la notable antiguitat d’una part considerable d’elles. En el seu conjunt, les bandes custodien un patrimoni tan gran i valuós com poc conegut.

Música a la llum va sorgir en 2016 per col·laborar amb les societats musicals a la conservació, posada en valor i difusió del patrimoni cultural que s’ha anat reunint al voltant de les seues bandes, principalment a través de les eines pròpies de la descripció documental però també mitjançant un pla integral que contempla, entre altres activitats, el foment de la investigació sobre els fons de les societats musicals, amb iniciatives com aquest congrés.

L’estudi de la música per a banda està creixent i fent-se cada vegada més rigorós a Espanya, seguint un camí iniciat ja en els països del nostre entorn. La multiplicació de tesis doctorals i estudis parcials, el primer congrés sobre bandes organitzat per la Sociedad Española de Musicología (SEdeM) a Madrid el 2017 o l’aparició de la revista Estudios bandísticos, de l’Asociación Nacional de Directores de Banda, són senyals dels canvis recents. Amb el congrés Música a la llum volem contribuir a aquest creixement, al temps que subratllem les nostres pròpies prioritats.

El congrés s’articularà al voltant de tres tipus de contribucions. D’una banda, les conferències convidades, a càrrec de figures destacades en l’àmbit de la música, la investigació acadèmica o la gestió documental. D’altra banda, les taules rodones, amb debats monogràfics. En tercer lloc, les comunicacions obertes, amb una durada màxima de 15 minuts.

Alguns dels temes sobre els quals es podrà debatre són, per exemple:

  • la descripció dels fons musicals de les bandes i la seua visibilització;
  • la vinculació entre compositors i directors i els arxius de les societats musicals;
  • les transcripcions en el repertori de les bandes;
  • les bandes com a centres recol·lectors de la memòria musical d’un municipi;
  • la circulació del repertori;
  • els projectes de recuperació de la música per a banda oblidada;
  • el patrimoni organològic, fotogràfic o documental a les societats musicals.

Mitjançant aquest escrit fem una crida per a la presentació de comunicacions. Fins al 31 d’agost de 2018 queda obert el termini per a l’enviament de títols i resums provisionals d’al voltant de 300 paraules. Es faran arribar, acompanyats d’un currículum del remitent, a través del formulari en la web del congrés,https://www.musicaalallum.es/congres/contacte/, o directament a l’adreça electrònica musicaalallum@gmail.com .

Els textos poden redactar-se en valencià, castellà o anglès, idiomes oficials del congrés. Abans del 30 de setembre l’organització respondrà als interessats. Les propostes hauran de presentar informació original i nova, o conclusions provisionals d’una investigació en marxa. Les presentacions poden servir-se de mitjans audiovisuals. Quan siguen acceptades les propostes, els congressistes hauran de pagar una matrícula de 20 euros mitjançant el procediment que s’indicarà en el seu moment. La participació al congrés serà certificada per l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València.
 L’informació més completa i actualitzada sobre el congrés i totes les seues activitats pot consultar-se a la web https://www.musicaalallum.es/congres. Per a qualsevol altra consulta, poden escriure també a musicaalallum@gmail.com