Aquest cap de setmana hem celebrat Santa Cecília amb La Rotovense Musical. De la mateixa manera que la majoria de societats musicals –a l’Associació Artístico Musical d’Oliva ho celebrem “a lo grande” durant 3 setmanes–, a Ròtova vam tindre uns dies intensos. Divendres sopar, assaig i comboi. Dissabte passacarrer, concert i sopar. Finalment, Diumenge, passacarrer, missa i dinar de germanor.

El concert de Santa Cecília sempre és el més important per a les societats musicals. És la nostra festa, el nostre concert i on se solen presentar els nous músics. En aquesta ocasió no hem incorporat cap nou xiquet o xiqueta però ens alegrem molt que antics músics hagen pogut tornar de forma regular. Felicitats a Andrian i Mari.

El dissabte va ser un dia especial també per a un dels músics més veterans de La Rotovense: Pedro Alonso clarinet baix de la nostra banda. El mestre Villar li va dedicar un pasdoble “El Soltero de Oro”. Ara ell i la resta de uelos li van encomanar i dedicar un pasdoble a la seua néta de poc més d’un any “Ashley” i vam fer l’estrena el passat dissabte. De segur que va ser un dia molt emotiu per a Pedro així com per a tota la banda.

Vos deixe les notes al programa confeccionades amb el detall i la cura habitual de Mari Àngels Faus la qual podeu seguir totes les setmanes a la secció de De Banda a Banda d’À Punt Ràdio. Gràcies.


BONA NIT,

Benvingudes i benvinguts al concert més signifcatiu de l’any per a un músic, el desperta el sentiment de pertinença a un grup humà i musical inigualable, el que ens fa gaudir i agermanar-nos més, si cal, durant tres dies de convivència intensa: el concert de Santa Cecília.

Enguany no tenim cap nova incorporació a la nostra societat musical però no vull desaproftar l’oportunitat per a recordar-vos, en aquest dia de Santa Cecília, i en aquest moment que tenim tota aquesta gran colla de joves músics entre nosaltres, que tots els xiquets i xiquetes haurien de tindre l’oportunitat de poder tocar un o més instruments musicals. Alguna cosa no va bé quan es tracta a l’educació artística com un luxe i no com un dret bàsic.
Tenim unes vides, en general, plenes d’obligacions, de pagaments d’hipoteques, de menjar escombreria i tele-escombreria; vides plenes de pantalles i píxels i tot combinat amb rapidesa i hiperactivitat. No és casualitat que cada dia proliferen els casos de xiquetes i xiquets amb dèfcit d’atenció.
A Centre Europa sempre han sigut més sensibles a l’estudi amateur de la música, la pràctica musical per a omplir de goig el cor, per a compartir tocant amb la família o amb els amics. Ací gràcies a la llavor que estan fent tantes mestres, professores i professors a les seues escoles i instituts, cada vegada hi ha més joves que tenen l’oportunitat d’aprendre a tocar instruments i a gaudir de la música sense ser professionals. El valor que té la música en les seues vides, la gent que coneixen gràcies a ella, l’oportunitat de descobrir altres aspectes culturals, socials i artístics d’altres parts del món… Tot això hauria de fer-nos refexionar que sempre és un bon moment per a aprendre música, per a aprendre a tocar un instrument, per a cantar, en defnitiva, per a viure plenament. Que no importa quina edat tenim ni les mil coses que fem, sempre hauríem de reservar un ratet al dia per a gaudir de la música amb la música. Segur que així els pobles, les ciutats i el món serien molt millor. Vos anime a que ho feu, i que ho reclameu en els vostres pobles i en la societat en la qual viviu.

En el concert d’esta nit us oferirem PRIMERA PART

El Soltero de Oro Pasdoble dedicat al nostre benvolgut Pedro Alonso pel seu compositor Miguel Villar.
Em contava Pedro que Villar sempre li encarregava fotocopiava les partitures que posava per a tocar amb la banda i un dia el va cridar per a que passara per casa a arreplegar unes partitures. Villar li va dir: Pedro, açò t’ho hauré de pagar fent-te un pasodoble!

The Witch and the Saint (la bruixa i la santa) de Steven Reinecke. És una peça en un moviment per a banda simfònica i conta la història d’Helena i Sybila, dues germanes bessones nascudes a alemnaya a fnals del S..VI. Composta en 2004, en general és una peça èpica i en ella es combinen motius foscos i amenaçants amb altres que recorden el cant gregorià o melodies medievals.

Acabarem la primera part amb Ashley, pasdoble de José Luís Peiró sobre temes valencians que s’estrena hui mateix i és un regal que li han fet Pedro i Maria a la seua primera neteta Ashley.

DESCANS

SEGONA PART

Abans de començar la segona part volíem fer-li un xicotet detall a Ferran el nostre mestre director per la seua implicació en el projecte de La Rotovense Musical i per la seua paciència infnita.

Enrique López, pasdoble d’Antón Alcalde Rodríguez. És un pasdoble encarregat i dedicat a la Unió Musical Ponte Ledesma per a commemorar el seu 25è aniversari i en especial menció a Enrique López Pérez, un músic que va morir prematurament.

Enrique López és un pasdoble de concert molt colorista i on conviuen diferents estètiques i sonoritats variopintes, des de les més simfòniques fns a aquelles del jazz. Fusiona les arrels del típic pasdoble amb la música popular gallega, amb motius de muñeira i alborada. L’estructura estàndard del pasdoble es trenca obtenint com resultat fnal un pasdoble temàtic molt colorista gràcies a l’ús de sordines i una ampla secció de percussió.

Poeta y Aldeano del compositor austríac Franz von Suppé. És una opereta e tres actes de la qual sols interpretarem l’obertura de concert. Basada en la comèdia musical de Karl Elmar, conta la història dels desencontres amorosos entre un poeta, la flla d’un posader i el seu nuvi, un xic llaurador. Tot i que la xica és seduïda pel poeta, fnalment acaba preferint al seu llaurador. L’opereta es va representar per primera vegada el 24 d’agost de 1846 en el Theater an der Wien de Viena i va constituir el major èxit de l’obra.

Autum Leaves és coneguda com estàndard de jazz i versiona la cançó Les feuilles mortes de Jacques Prévert i Joseph Kosma. Hui vos presentem un arranjament per a banda de Pierre Kleine que combina amb la mateixa melodia ritmes del jazz, del rock o fns i tot de la rumba.

Per a tancar aquest concert de Santa Cecília 2018 ho farem amb la peça que ens representa i ens identifca, La Rotovense Musical d’Alvaro Navarro.
Donem les gràcies a totes les persones i entitats que han fet possible la nostra festa com cada any.