El passat dissabte 1 de juny de 2019 vam tindre a Oliva un esdeveniment poc habitual: el 1r Concurs/Exhibició d’arrancades d’esquadra “Enginy Fester”. Els amics de la filà Pirates em va convidar a ser jurat de d’aquesta trobada. L’acte va ser molt emotiu i engrescador, a poc menys de dos mesos per a les festes d’Oliva ja es noten les ganes de comboi i això sempre ajuda.

L’acte, inclòs dins de la programació de l’Enginy Fester de la filà Pirates, consistia en l’arrencada per part d’una esquadra i “cabo” (8+1) amb una peça (marxa mora, cristiana o pasdoble) interpretada per la Banda GMA Albaida i dolçainers de la Colla Sarabanda d’Oliva. Les peces triades van ser molt encertades i de molt bon gust per part dels participants i ben interpretades per la banda.

Com a musicòleg m’interessa molt el món de la música de moros i cristians en tots els vessants però especialment en el sociològic i en el representatiu/figuratiu i, fins a cert punt, també l’hermenèutic. És de les poques músiques creades ex professo per a la banda de música i té una càrrega simbòlica equiparable músiques considerades “artísticament superiors”. Encara és un camp molt poc treballat per la musicologia (etno inclosa), en gran part degut a que a terres valencianes (i murcianes) no hi ha estudis de musicologia a les universitats públiques.

Podeu vore alguns moments de l’acte en el web de l’Enginy fester. Fora de concurs van intervindre l’esquadra de Contrabandistes d’Ador amb Tito Cortés com a cap d’esquadra, un dels mestres alcoians de “ballar” la navalla i l’esquadra pirata de Tai Falgàs. Per si algú s’ho pregunta, els guanyadors són el de menys, allò més important és que cal pensar en repetir l’acte.

BASES_CONCURS_ENGINY FESTER_OLIVA juny2019.

En definitiva, un matí de germanor festera i de cultura popular i, com comentàvem amb alguns festers i músics vinguts d’altres indrets festers, un matí de amb gent que estima la festa, la cultura, la música, el País,…