La passada setmana vam celebrar el II Congrés AVAMUS “La Mediterrània: sons migrants” a La Nau de la Universitat de València i al Museu Valencià d’Etnologia. El congrés va acollir també la reunió del IMS Study Group “Mediterranean Music Studies”.

Cal destacar les ponències plenàries amb les corresponents respostes i la bona acceptació i nivell que van tindre els dos panells temàtics (Algun misteri amagat: la Festa o Misteri d’Elx en el context mediterrani i Musical Encounters between the Maghreb and Europe: Questions, Approaches and Methodologies).

El congrés ha sigut un encontre, poc habitual a Espanya, entre musicòlegs i etnomusicòlegs i altres acadèmics de diverses disciplines on els temes transversals han marcat la pauta. S’ha constatat que la musicologia a terres valencianes (no existeix una institucionalització universitària) té similituds en altres indrets i, més enllà de lamentar-nos i demanar a qui corresponga que intente donar-li solució, cal treballar d’altres formes creatives per tal de fer-nos visibles a la societat. Encontres com aquests demostren que hi ha interés per la musicologia i que som necessaris també en la reflexió col·lectiva sobre temes d’actualitat con són, en aquest cas, les migracions.

També vam poder gaudir de dos concerts d’un gran nivell. El dimecres la clavecinista Amaya Fernández Pozuelo, amb un avançament del seu nou programa sobre Domenico Scarlatti, i dijous amb la Colla Brials. Un complement de luxe per al congrés.

Aprofite el meu blog per agrair la participació del ponents, respondents i, especialment, a Dinko Fabris per ajudar-nos amb visibilitzar la musicologia a València.