XVI Jornada AVAMUS de Musicologia

El centenari de l’efemèride: cànons, identitats i oblits

Beethoven 250

 AVAMUS – Associació Valenciana de Musicologia

25 d’abril de 2020
Casa de la Cultura Marqués de González de Quirós
Passeig Germanies, 13
Gandia

No parlar de Beethoven. Un impossible en aquest any 2020, 250 aniversari del seu naixement. Activitats culturals de tots tipus organitzades arreu el món i la programació de les sales de concert i emissores radiofòniques generen fins i tot un evident risc de saturació.

Des d’AVAMUS, volem proposar l’homenatge a l’heroi quasi mític de la música europea com a ocasió de reflexió sobre el concepte en sí de commemoració d’efemèrides.

Les prodigioses eines de memorització històrica produïdes per la nostra cultura, encara que no exclouen oblits més o menys interessats, certament han convertit en un fet descomptat les celebracions d’efemèrides en qualsevol àmbit de la vida, no només cultural.

Tanmateix, la celebració dels aniversaris dels artistes i personatges destacats de l’art i la cultura té un origen ben precís que arrela en els processos de nacionalització, durant els segles XIX i XX.  És a dir, l’època quan els cànons literaris i artístics –que s’havien format com a repertoris de models a imitar– van rebre una nova significació que li atorgava als autors que incloïen el rol de més profunds intèrprets i constructors de les cultures nacionals.

Amb aquesta premissa, les celebracions d’aniversaris de naixements i morts i, cada vegada més, de qualsevol altra data significativa de les seues biografies, es van convertir en rituals de construcció comunitària especialment rellevants.

Sembla doncs justificat preguntar-se al voltant del significat de parelles celebracions, en una època com la nostra, que ha qüestionat molt seriosament els cànons artístics ­–redimensionant fins i tot el paper mateix del compositor com a subjecte principal de la creació musical– i que, políticament, ha d’enfrontar-se als desafiaments de la globalització i a la resposta reaccionària dels sobiranismes.

Ponents

Juan José CarrerasUniversidad de Zaragoza

Xavier Andreu MirallesUniversitat de València

Propostes de participació

La jornada queda oberta a propostes de comunicació sobre temes relacionats a les qüestions al·ludides més amunt. Les indicacions incloses només són unes possibilitats.

Centenari de Beethoven

 • Celebració de centenaris anteriors (1920, 1927, 1970, 1977).
 • Presència de Beethoven a l’experiència musical valenciana i més en general espanyola: programació de concerts, formació i educació musical o no, cultura popular, mitjans de comunicació, investigació musicològica.

Cànon

 • Existeix un cànon musical valencià?
 • Músics valencians al cànon musical espanyol.
 • Músics valencians al cànon musical europeu.

Efemèrides

 • Centenaris recents (passats i futurs).

Presentació de les propostes

Els interessats a participar hauran d’enviar les seues propostes abans del diumenge 29 de març de 2020, a la següent adreça de correu electrònic: musicologia.avamus@gmail.com

Les propostes han d’incloure:

 • Títol de la proposta.
 • Nom i cognoms del participant.
 • Filiació institucional (si s’escau).
 • Correu electrònic de contacte.
 • Resum d’una extensió màxima de 300 paraules (bibliografia inclosa).

Horari

De 9:30 a 18:30 h.

Inscripció

 1. Públic General: 40 €
 2. Socis d’AVAMUS: 25 €
 3. Desocupats, menors de 25 anys i estudiants: 20€

El termini d’inscripció permaneixerà obert del 20 de març al 20 d’abril de 2020.

L’ingrés es podrà efectuar a través de dos canals:

 • Ingrés, traspàs o transferència bancària al següent número de compte:

ES94 3159 0048 3125 9310 1021 (Caixa Popular)

Concepte: Nom i cognoms

 • Via Paypal, a través de la nostra pàgina web (Inici/Qui som/Col·labora i prem al botó «Donar»):

Concepte: Nom i cognoms

En qualsevol cas, per formalitzar la inscripció, caldrà fer l’abonament que corresponga i enviar un email a musicologia.avamus@gmail.com amb el justificant de l’ingrés i la documentació que estime oportuna aportar en la modalitat c) d’inscripció.

El mateix dia es podrà contractar un menú de 15 € aprox. per a la jornada.

IV Premi Honorífic de Musicologia

El Premi Honorífic de Musicologia és un guardó triennal instituït l’any 2010 per l’Associació Valenciana de Musicologia que reconeix la trajectòria musicològica d’una persona o entitat que per la seua obra científica ha contribuït de manera notable a donar a conéixer el patrimoni musical valencià. Al finalitzar la jornada, es procedirà a l’entrega del guardó del 2020, una escultura única de Salvador Marco realitzada exclusivament per a AVAMUS.

Comité Organitzador

Andrea Bombi

Juanma Ferrando

Jorge García

Abel Puig

Organitza

AVAMUS – Associació Valenciana de Musicologia

Col·labora

Excm. Ajuntament de Gandia

Més informació

https://avamus.org/ca/jornades-avamus-musicologia/