Acaba de publicar-se el meu article “El Palau d’Oliva i la música als temps dels Centelles” en la revista Cabdells. Revista d’investigació (nº 19, 2021).

Aquest article ofereix un recorregut musical per tres episodis vinculats al Palau d’Oliva i a la família Centelles. El primer recorregut mostra alguns trets de la vida musical i del paisatge sonor del temps del comte Francesc Gilabert de Centelles, la seua entrada triomfal a València i ,també, de l’entorn musical on es va participar el seu fill Serafí de Centelles, II comte d’Oliva. Un segon episodi se centra en l’inventari de 1550 a la mort del III duc, Francesc Gilabert de Centelles i Fernández de Heredia  i els instruments i música que s’hi conservava. Aquest document conservat a l’Arxiu Històric de Nules és molt valuós per a estudiar la música a l’estat dels Centelles a meitat del segle XVI.
La darrera secció està dedicada als hereus dels Centelles a Sardenya, Nàpols i Roma. Aquests personatges, ja de l’estirp dels Borja, van ser grans mecenes musicals i els seus inventaris mostren la gran quantitat de llibres i instruments de música que posseïen. Destaquen sobre la resta, el cardenal Gaspar de Borja i el seu germà Carlos Francisco de Borja y Fernández de Velasco, VII duc de Gandia.

Escrivà Llorca, Ferran. «El Palau d’Oliva i la música als temps dels Centelles.». Cabdells: revista d’investigació de l’Associació Cultural Centelles i Riusech, [en línia], 2021, Núm. 19, p. 35-48, https://raco.cat/index.php/Cabdells/article/view/395650.